Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Hvordan lages et egg?

Høner er utrolige! Når hønene dine verper godt, vil de legge et nytt egg hver 25,5 timer. Det er kort tid til å lage noe så komplekst, så perfekt og så velsmakende som et egg er.


Amy Punchard loves finding a fresh egg in her chickens' nest in the morning
Amy Punchard elsker å finne ferske egg i hønenes rede om morgenen

Et egg lages innenfra og ut. Eggeplommen dannes først, så pakkes den inn i et lag med eggehvite, før det hele pent og praktisk dekkes av et eggeskall.

Begynnelsen på egget er den lille eggcellen som bruker en uke på å bli til en eggeplomme. Hvis du kutter et kokt egg i to og ser på eggeplommen, vil du se mørkere og lysere ringer. De mørke ble laget om natten, og de lysere lagene i dagslys. Utrolig, men sant!

Når eggeplommen er klar, beveger den seg ned gjennom egglederen. Det er i første delen av egglederen at eggehviten (albumin) legges til. Eggehviten består i hovedsak av protein, vann og mineraler.

Så reiser egget langs egglederen der det vokser til to strenger, plommestrengene, på toppen og bunnen. Disse fungerer som ankerfeste for eggeplommen og holder plommen i midten av egget.

Det neste trinnet er der skallmembranen dannes rundt hviten. Etter dette fortsetter egget ned i livmoren, der skallet dannes. Skallet er laget av kalsiumkarbonat, som vi finner i marmor og kalk. Skallet i seg selv er et utrolig design, det er i gjennomsnitt kun 0,3 cm tykt, men meget sterkt.

Fargen på eggeskallet avhenger av hønserasen og på den enkelt høne. Noen høner legger mørkebrune egg (som Madam Bluebell) og en Aracuana legger blå egg. Fargen på skallet har ingen innvirkning på smaken.

Våre kunders bilder

Deilige egg fra jentene mine

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå