Det er mer enn en måte å utvide hønseflokken på. Du kan kjøpe flere høner, eller avle frem kyllinger med hønene du allerede har. Det er en spennende tanke å skulle avle fram egne høner, og det er mange som drive med høns som gjør dette. Hvis du har høns for utstilling, vil du trolig avle frem dine egne utstillingshøns. Det kan være utrolig morsomt og en prosess hele familien vil kose seg med. Hvem har ikke lyst på noen søte små kyllinger som tusler rundt i hagen?

Kyllinger under en varmelampe
Sette sammen en avlsflokk
Hvis du ikke allerede har hane, må du skaffe en fra en anerkjent oppdretter. Hvis du vil avle fram høner til utstilling bør du gå til en oppdretter som er kjent for å ha de egenskapene du ønsker. Du bør sette sammen avlsflokken om våren.

En nydelig rød jungelfugl-hane
Du må så enten bygge eller kjøpe en avlsgård. Dette er et separt område der avlsflokken skal bo. De bør ha sitt eget hønsehus og hønsegård. En avlsflokk består av én hane og flere (6-10) høner. Du må forsikre deg om at alle dyrene i avlsflokken er sunne og friske, og uten infeksjoner eller parasitter.
Parring
En hane vil parre seg med flere høner hver dag. Parringen kan være utmattende for hønene, da det innebærer at hanen plukker fjær og kan noen ganger lage sår. Det kan være lurt å feste hønsesadler på hønene for å unngå skade og beskytte hønene.

En hane parrer seg med en høne
Ved parring vil hanen kurtisere hønene, selv om ikke alle haner er spesielt romatiske, og noen vil kanskje ikke gjøre dette i det hele tatt. Kurtisen består som regel av at han folder ut vingene og drar dem langs bakken, mens han går sidelengs. Kanskje plukker han ting opp, og slipper dem ned igjen for å få hønens oppmerksomhet. Når hanen har fått hønens oppmerksomhet, vil hønen sette seg på huk og la hanen klatre opp på henne. Han klatrer opp og holder fast i fjærene på nakken hennes og tråkker for å holde balansen. Hanens kjønnsorgan (en papill) er like innenfor kloakken hans. Hønene og hanens kloakk møtes, noe vi kaller et "kloakkkyss". Hele parringsprosessen er over raskt, og tar rundt et minutt.
Befruktede egg
Du må hente egg jevnlig, selv om du har planer om at en av dine verpesyke høner skal ruge frem eggene. Dette er for at du skal kunne velge de beste eggene til å ruge frem. Det sies også at å oppbevare befruktede egg i 24 timer før rugingen begynner skal sikre vellykket klekking. Befruktede egg vil ikke utvikles til embryo med mindre de ruges frem riktig.
Når du henter eggene må du ha rene hender, slik at du ikke overfører patogen til eggene gjennom de porøse skallene. Du må være ekstra forsiktig slik at du ikke knuser eggene. Det er også viktig å holde verpekassen ren og uten møkk og jord for å holde eggene rene. Hvis du gjør dette, slipper du å bekymre deg over å måtte rengjøre eggene før ruging. Hvis du må vaske eggene bør du bruke et rensemiddel ment for egg og varmt vann. Når du skal velge hvilke egg du vil ruge frem velger du egg som er jevn i formen og uten sprekker.
Når du oppbevarer befruktede egg bør du ha dem med den spisse enden ned, i en eggekartong. De kan oppbevares i inntil syv dager før ruging. Du må oppbevare dem ved 13°C, på et sted med høy luftfuktighet. Du må også vende eggene jevnlig, slik at den indre membranen ikke blir sittende fast i det ytre skallet. Du kan enkelt bruke en tykk bok og sette denne under den ene enden av eggekartongen og bytte side morgen og kveld.
Ruge frem eggene
Du har to muligheter når det gjelder å ruge frem de befruktede eggene. Du kan bruke en rugemaskin eller en klukk høne. En rugemaskin er mer pålitelig, men krever mer tid fra deg. For mer informasjon om hvordan du ruger frem egg selv, klikk her.

Befruktede hønseegg i en rugemaskin
Du bør sette klukkhønen i sin egen rugekasse. Et kaninbur kan være et godt alternativ da det vil ha et mørkere område der hun kan ruge og et separat område til mat og vann. En rugekasse må ha høy luftfuktighet. For å få til dette kan du ta opp et stykke gressplen som passer i rugekassen. Snu det med jordsiden opp og lag en liten grop slik at eggene blir liggende. Dekk dette med nytt strø. Så flytter du den utvalgte rugeklare hønen til rugekassen og legger noen falske egg under henne, og venter en dag for å venne henne til det nye redet og du er sikker på at hun kommer til å ruge frem eggene.

En kylling klekkes, og hakker seg gjennom skallet med nebbet
Du bør legge inn de befruktede eggene om kvelden. En stor høne kan ruge frem inntil tolv egg, men dverghøns kan bare ruge frem rundt seks egg. Du må sjekke at hun klarer å dekke alle eggene uten å strekke seg. Det tar som hovedregel 21 dager før eggene klekkes. Dette varierer noe fra rase til rase.
En klukk høne vil ta seg av hele prosessen selv. Hun vil hjelpe til ved klekkingen og gi opp egg som ikke kommer til å klekkes. Når hun har forlatt redet med sine nyklekkede kyllinger må du fjerne resterende egg og kvitte deg med dem.
Oppdrett av kyllinger
Du må holde hønen og kyllingene adskilt fra resten av flokken til kyllingene er rundt seks uker gamle. Du bør også ha dem inne den første uken, da det trolig er for kaldt og vått til at de kan være ute. Gi kyllingene kyllingfor og vann i egnet vannautomat til kyllinger. Etter en uke kan kyllingene gå ut, i kort gress. Du bør ha dem i en trygg hønsegård som er tildekt på toppen for å hindre rovdyr og rovfugl i å ta kyllingene. Hønemor vil lære dem alt de trenger å vite.

En sunn kylling sitter i hånden til sin eier
Etter seks uker kan du introdusere dem til flokken. Hønemor vil beskytte dem mot mobbing, men hold et øye med dem og pass på at de alle går overens. Hvis de er i fare bør du ta dem vekk og vente til de er blitt større før du introduserer dem til flokken igjen.