Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Fôr og vann til hønene

Hønene må få fôr hver dag. Høner er flinke til å finne mat i naturen og elsker å lete etter insekter og grønt de kan spise. Men for å få sunne høner som legger godt med egg må du gi dem ekstra fôr. Her vil du lære hvilket fôr de trenger, hvor mye de skal ha og hvilke godbiter som er favorittene.


The Omlet Feeders and Drinkers attached neatly to the Eglu Chicken Runs
Omlets vann- og fôrskåler kan festes rett på Eglu hønsegård

Hvilken type fôr skal hønene ha?

Høner trenger et balansert kosthold med proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Protein er spesielt viktig for voksende høner og for eggproduksjon. En god egglegger vil slutte å legge like mange egg hvis hun ikke har nok protein i kosten.

En frittgående høne er god til å finne proteiner ved å lete frem insekter som meitemark og snegler. Men mange høner har ikke mulighet til å finne nok på daglig basis og trenger derfor et for som har alle næringsstoffene hun trenger. Hvilken type for du gir hønen avhenger av alder:

Kylling - Fra den klekkes til den er ca 5 uker gammel må kyllingene mates med kyllingfôr. Dette er spesiallaget for kyllinger og vil gi dem de næringsstoffene de trenger. Fôret inneholder som regel rundt 19% protein.

Unghøne - Fra 6 til 18 uker vokser unghønene mye, og de trenger et fôr som hjelper dem med det. Dette har rundt 15-16% protein.

Verpehøne - Når hønene begynner å legge egg må de få fôr til verpehøns. Dette inneholder som regel 15-17% protein og vil hjelpe dem med å legge egg jevnlig.


A handfull of layers pellets for egg laying hens
En håndfull med fôr til verpehøns

Topp tips

Det er viktig å oppbevare hønsefôret på et tørt sted, trygt unna gnagere. Spann i metall er den beste måten å holde maten tørr og sikker.


Hvor mye fôr trenger hønene mine?

Hønene dine skal ha tilgang til mat hele dagen. Høner spiser når de trenger det, og bør gå til sengs med full kro da de trenger mye mat for å produsere egg. En fullvoksen høne spiser som regel rundt 120 gram kraftfôr hver dag. Du bør sjekke fôrskålene eller -automatene hver dag for å forsikre deg om at det er nok. Det kan være en idé å ha to fôrskåler, én inne i hønsegården og én utenfor (hvis de er frittgående). Dette vil hindre at dominerende høner hindrer andre høner i å få sin del av maten.


Katie Cheetham's hens love feeding and drinking from their clean Omlet Feeders
Katie Cheethams høner liker å spise og drikke fra de rene Omlet-skålene

Grus/sand
Høner er avhengige av å spise små steiner for å hjelpe med å fordøye maten. Høner har ikke tenner og svelger alt de spiser helt. All grus de spiser brukes for å male opp maten i kråsen. Når du har høner er det viktig at de har tilgang på sand eller grus da de muligens ikke vil finne nok i naturen.


A close up of some seashell grit used for chicken feed
Et nærbilde av skjellsand til høns

Sand med østersskjell er enda bedre da østersskjellene inneholder kalsium som hønene dine trenger for å legge egg med solid skall. Du kan ha en håndfull med grus i fôret, eller ha det i en separat matskål eller fôrautomat som for eksempel denne automaten til sand/grus. Du får kjøpt grus fra Omlet, bare klikk her.


Mais
Høner elsker mais og vil komme løpende når de hører lyden av at du finner frem maisen. Mais er et utmerket redskap for å temme hønene. Men blandet mais har høyt fettinnhold, og bør bare gis som en godbit, da en overvektig høne ikke vil legge like mange velsmakende egg. En håndfull med mais per høne strødd på bakken er mer enn nok.


Matrester og grøntfôr
Høner vil spise det meste av det du gir dem (innenfor rimelighetens grenser). De vil like pasta, grønne grønnsaker, korn, rosiner, banan… men pass på at maten er ferskt tilberedt til hønene. Det er kjekt å gi dem godbiter, men pass på at du ikke gir dem for mye godbiter da de vil spise seg mette på det og ikke spise verpehønsfôret.


Fôrskåler/-automater

Det finnes forskjellige typer matskåler til høns, men det viktigste kriteriet er at maten holdes tørr. Omlet har forskjellige typer å velge i, bare klikk her for å ta en titt.


The Omlet Feeder and Drinkers attach to the Eglu Runs which keeps them dry and clean
Omlets egne fôr- og vannskåler festes til hønsegården slik at de holder seg tørre og rene

Eglu Grub (fôrskål) vil, når den er full, ha nok mat til to høner i inntil fire dager. Selv om de fleste fôrskåler vil holde maten tørt unna regn er det likevel lurt å plassere skåler eller fôrautomater i ly slik at hønene er beskyttet og kan spise selv i dårlig vær.


Vann

Hønene må ha tilgang til friskt vann hele tiden. Du bør gi dem nytt vann hver dag, og se til at vannet holder seg rent. På varme dager bør du ha vannet i skyggen og fylle på oftere da hønene vil drikke mer i varmen. Når det er kuldegrader må du også sjekke vannet oftere, da det kan fryse til. Med Eglu Glug er det enkelt å holde vannet rent.


A Gingernut Ranger drinking water from the Omlet feeder that's attached to the Eglu Classic Run
En Gingernut Ranger drikker vann fra en vannskål festet til Eglu Classic hønsegård

Som med mat kan det være lurt å ha to vannskåler tilgjengelig, én i hønsegården og én utenfor (hvis de går fritt).Våre kunders bilder

To av mine små kyllinger!
Nyankomne
Ettermiddags godbit
3 høner som ser opp bjørnebær i hånden
Blandet fjærkre gryn i hånden

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå