Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Hønen eller egget?

Den eldgamle gåten om hva som kom først, 'hønen eller egget?', ble trolig løst av en gruppe forskere i 2010. Eggspertene mente at svaret er hønen. Forskerne fant ut at for at et egg skal lages, må det ha blitt utviklet i eggstokkene til en høne, og det betyr at det må ha fantes en høne før egget. Så da vet vi det!


Lynn Beasley's lovely little Rhode Island Red hen named Liberty
Lynn Beasleys nydelige lille Rhode Island Red-høne heter Liberty

Men over til det mer vitenskaplige: Et spesifikt protein i hønenes eggstokker, ovocledidin-17, er det som omdanner kalsiumkarbonat til kalsittkrystaller. Det er disse kalsittkrystallene som utgjør skallet på egget, og som gjør at egget kan verpes.


Ten beautiful chicken eggs each laying by a different chicken
Ti flotte hønseegg, verpet av ti forskjellige høner.

De første tamhønene

Historien bak de første tamhønene går 10 000 år tilbake i tid, og vi må til Kina og områdene rundt. Mitokondrielt DNA fra fossile ben som er funnet i nordlige Kina har blitt sammenlignet med dagens høner. Genom-analysen viste at de fossile benene delte DNA med dagens høner. Analysen viste også at de fossile benene delte en mye større andel DNA med rød jungelhøne. Det virker logisk, da det er kjent at dagens høner er hybrider av en rekke villfugler som rød og grå jungelhøne.

Den mest utbredte teorien er at kinesiske bønder fanget, avlet og temmet rød jungelhøne. Da disse hønene ble spredt i Asia vil de ha blitt hybridisert med en rekke temmede ville arter. Bøndene vil utvilsomt ha valgt de mest produktive eggleggerne eller kjøttprodusentene når de avlet og hybridene som ble laget vil ha dannet grunnlaget for dagens moderne høne.


A lovely laying Welsummer chickens grazing in the grass
En flott eggleggende Welsumer på tur i gresset.

Hønene kommer til Afrika og Europa

Da tamhønene spredtes i Asia var det bare et spørsmål om tid før de nådde frem til Afrika og Europa. Det var ikke noe hav som hindret spredningen, og etablerte handelsruter mellom de antikke asiatiske, afrikanske og europeiske sivilisasjonene. For 10 000 år siden var det rundt en halv million mennesker på jorden. Det vil ha vært lite kontakt mellom de forskjellige samfunnene, og det vil ha gjort spredningen av tamhøns til en sakte prosess.


A flock of chickens and a cockerel searching the dead grass for bugs
En flokk med høner og en hane leter etter insekter i det visne gresset.

For rundt 4000 år siden kom hønene til en del av India kjent som Indusdalen. Fra Indusdalen vil handel ha tatt dem nordvestover til Europa og vestover til Afrika.


Hønene kommer til Amerika

Man antar at hønene kom til Amerika med polynesiske båter fra Tonga, Samoa, Niue, Hawaii og Påskeøyen rundt 1530, minst 100 år før Columbus 'oppdaget' Amerika. Selv om dette kan være skuffende for Christopher Columbus-fans så er bevisene overveldende da det ble brukt karbondatering av eldgamle hønsebein og analyse av genom for å sammenligne beinene med hønsebein funnet i Polynesia.Våre kunders bilder

Kylling sitter på hønsegård i tre omgitt av Omlet kyllinggjerde
Kylling i hagen
Kylling i hagen
Tilbringe morgenen med en krone
En av jentene ble vant til den nye kyllingesvinga
Keith, lavendel araucana cockerel
Våre kobbermaranhøner, Cassandra og Latisha nyter ettermiddagssolen
Silkie cockerel
Sammen

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå