Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Er hønene mine verpesyke?

Fra tid til annen vil en høne gå klukk og bestemme seg for å ruge på ubefruktede egg i verpekassen. Det er mer vanlig at høner blir klukk i sommerhalvåret, men det kan skje til alle årstider. Vi vet ikke akkurat hvorfor dette skjer, men det er antatt at morsinstinktet hos noen høner er så sterkt at de forsøker å ruge frem kyllinger, selv om eggene ikke er befruktet. Noen raser, som Cochin og Silkie er mer plaget med dette enn andre.


A mother hen looking after her recently hatched chicks
Hønemor passer på sine nyklekkede kyllinger

Tegn på klukk høne

Det er lett å se når du har klukk høne, da oppførselen vil endre seg. Det første du merket er at du har en meget gretten høne i flokken. Nedenfor er en liste over tegn på klukk høne.

  • Hun nekter å flytte seg fra verpekassen
  • Hun bruser opp fjærne for å se stor ut
  • Knurring og hakking hvis du forsøker å flytte henne fra verpekassen
  • Løper tilbake til verpekassen etter at du har klart å flytte henne
  • Plukker bort egne brystfjær

Hvordan unngår du klukk høne?

Det er forskjellige metoder for å hindre en høne i å være verpesyk. Du kan akseptere at hun er verpesyk og bruker det til å verpe frem kyllinger, eller bruke metodene nedenfor for å få slutt på verpesyken - og noen av disse fungerer bedre enn andre.

  1. La henne være - Klukk høne vil være verpesyk i rundt tre uker, da det er så lenge det tar til egg klekkes. Du kan bare la henne holde på. Hvis du velger denne metoden, må du passe på å ta henne bort fra verpekassen i noen timer hver dag så hun få i seg mat og drikke. Du trenger ikke bekymre deg for at hun tar all plassen, da høner ofte er villige til å dele verpekasse. Hvis du har en spesielt aggressiv høne vil hun kanskje hakke på de andre når de kommer for å legge sine egg, og du trenger da en alternativ verpekasse for de andre hønene. Det kan være en god ide å stenge en verpesyk høne ute av hønsehuset når du vet at alle de andre hønene har lagt sine egg. Vi anbefaler å bruke hansker når du fjerner en klukk høne da hun vil være sint og vil gjøre alt hun kan for ikke å bli kastet ut.

  2. Kjøp noen befruktede egg - Hvis du har lyst til å ruge frem egne kyllinger, så kan du kjøpe noen egg hun kan ruge frem. Det er mye enklere å få en høne til å ruge frem eggene enn å bruke en rugemaskin. Hønen vil ta seg av alt, fra ruging til foring og lære dem alt om å være kyllinger! Hvis du aldri har gjort dette før kan det være lurt å be om råd fra en som har erfaring med dette.

  3. Dyppe baken ned i vann - Når en høne er verpesyk så øker kroppstemperaturen hennes. Tanken bak denne metoden er å kjøle henne ned for å stoppe verpesyken. Du dypper enkelt baken på hønen ned i en bøtte med kaldt vann. Noen hønseeiere er kritiske til om dette fungerer, da det kan se ut som det bare er en distraksjon mens hun tørker seg igjen. Dette kan bare prøves om sommeren.

  4. Plasser isbiter eller frosne erter under henne - Målet her er også å kjøle henne ned, men det gjør det også ukomfortabelt å sitte i verpekassen.

  5. Lage et avlukke for klukk høne - Hvis du har en nettingkasse eller hundebur, sett den klukke hønen inni med mat og vann. Nettingburet er ukomfortabelt og vil forhåpentligvis kjøle ned brystpartiet og baken, som vil gi slutt på verpesyken. Hvor lang tid du må gjøre dette varierer fra høne til høne, som regel er tre dager nok. Du vil se at hønen ikke lenger er klukk da hun ikke blåser opp fjærene og når du slipper henne ut så løper hun ikke rett bort til verpekassen. Dette kan virke brutalt, men på sikt kan det være mer skånsomt enn å la henne sitte i et tomt rede mens helsen blir dårligere.


Våre kunders bilder

Kylling og kyllinger i coop
Broody Edith
Broody Cora
Dyrebar er broody igjen!
Oreo Lionhead
Wendy
kyllinger om vinteren
en maran høne
Tillegg til familien, utforske deres nye hjem

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå