Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Hvor mange høner bør jeg få?

Hvis du tenker på å få deg høner, må du være forberedt på å få minst to høner. Det er fordi høner er sosiale dyr som foretrekker å leve i flokk. Én høne vil bli ensom og stresset hvis hun ikke har en kamerat.


Tre kyllinger med Eglu
Stephanie Crofts tre nydelig høner strekker på føttene på morgenkvisten

Når du skal bestemme deg for hvor mange høner du vil ha er det et par ting du må tenke på:


Hvilken type høner vil du ha?

Vil du ha en hønserase som er pen å se på eller bryr du deg kun om kvaliteten og mendgen egg du kan få? De mer fancy rasene, som Japansk Bantam og Poland er som hovedregel mindre produktive (to til tre egg i uken) sammenlignet med raser som er avlet frem for produktivitet, som Miss Pepperpot og Gingernut Ranger (seks eller syv egg i uken). Det betyr at du kanskje vil ha flere høner hvis du velger etter utseende, hvis du ønsker en viss mengde egg hver uke.


Tom Newbould's beautiful Rhode Island Reds foraging for grubs in the grass
Tom Newboulds nydelige Rhode Island Red leter etter mat i gresset

Hvor mange egg vil du ha?

Hvis du skaffer deg høns for å få nok med egg til familien må du forsikre deg om at du får nok egg til å dekke etterspørselen. Gode verpehøns som Gingernut Ranger kan gi deg inntil syv egg i uken, så ta det med i betraktningen når du bestemmer hvor mange høner du vil ha. Det er en god ide å legge til en høne til det antall du trenger slik at du har en feilmargin i perioder med mindre produksjon (som om vinteren, eller hvis du har klukk høne).


Nikkesha Heath holding one of her Pekin Bantam's delicious pink eggs
Nikkesha Heath holder et av de deilige rosa eggene til sin Pekin Bantam

Gjør litt undersøkelse og finn ut hva som er gjennomsnittlig eggproduksjon for den rasen du kjøper og velg antall høner etter det.


Hvor mye plass har du?

Høner trenger ikke masse plass, men hvis du lar dem få gå fritt i en hage av gjennomsnittlig størrelse så vil du få masse groper i blomsterbedene og i plenen. Høner liker å grave og rote rundt etter mat, så det er kanskje best å avgrense et område som hønene har tilgang til, der du synes det er greit at de ferdes fritt.


Emilia Taylor's hens enjoying some shade in the back garden
Emilia Taylors høner koser seg i skyggen i hagen

I tillegg til et område der de kan gå og lete etter mat, vil også hønsehuset ta noe plass. Vårt største hønsehus, Eglu Cube, har en grunnflate på 120 cm x 85 cm (uten stige og hønsegård) og er 120 cm høyt.


Hvor mye har du tenkt å bruke?

Når du bestemmer deg for hvor mye penger du har tenkt å bruke, behøver du ikke bekymre deg over hvor mye selve hønene koster (de koster gjerne fra 50-500 kroner, avhengig av rase og kvalitet). Det som koster er hønsehus, hønsegård og hønsefôr.


Stephen Wilson's incredibly beautiful Frizzle Polish hen showing off her feathers
Stephen Wilsons utrolig flotte polsk Frizzle-høne viser frem fjærene

Hvis du har tenkt å bare ha et par høner, så vil alt koste mindre enn om du planlegger hønsehus/gård/fôr til en flokk på ti høner. For eksempel så er vår Eglu Go perfekt for et par store høner, mens Eglu Cube har plass nok til ti høner.


Bør jeg ha en hane?

Det korte svaret er at du kun bør vurdere å ha hane hvis du vil ale frem kyllinger. I så fall regner man én hane per fem høner. Det er fordi haner er meget territorielle overfor hønene "sine" og kan komme til å slåss mot hverandre hvis de mener det er konkurranse om å få parre seg.


Samantha Dawson's lovely Welsummer hens are being looked after by her cockerel
Samantha Dawsons flotte Welsummer-høner har en hane som holder kontrollen

Det er en gammel myte at du trenger haner for at hønene skal legge egg. Vi vet ikke helt hvorfor det er så mange som fortsatt tror det er slik, men det stemmer virkelig ikke. Høner legger like mange egg enten det er en hane der eller ikke. Den eneste forskjellen er at eggene kanskje er befruktet hvis du har en hane i flokken. Befruktede egg kan resultere i kyllinger, men kun hvis de blir lagt i rugemaskin eller ruget frem av en klukk/verpesyk høne. Hvis du ikke vil at de befruktede eggene skal utvikle seg, må du passe på å hente egg hver dag og oppbevare dem i kjøleskapet. Disse eggene, enten de er befruktede eller ikke, er deilige å spise og du vil ikke merke forskjell.


Hvor kjøper jeg hønene fra?

Det er mange forskjellige steder å kjøpe høner fra. Et raskt søk på nettet vil vise mange forskjellige selgere, fra gårdsbrukere og tidligere verpehøns til småskala oppdrettere. Det kan være vanskelig å finne ut hvem det er best å kjøpe fra, men det er noen ting som burde på varselslampene til å blinke.

Observer hele flokken - Så langt det er mulig bør du observere hele flokken før du begynner å plukke ut enkelthøner. En flokk som har et par høner som ser sykelige ut, har trolig problemer med parasitter eller sykdom. En høne kan se frisk ut, selv om den har parasitter eller hvis den har en sykdom som ikke viser symptomer ennå.


A Flock Of Free Range Chickens
En flokk med frittgående høner

Sjekk hønsegården - Hvis hønsegården ser spesielt skitten ut, eller du ser tegn på at hønene har diaré, er det større sjanse for at hønene er vanstelte og mer sannsynlig at de er syke eller sykelige.Våre kunders bilder

Vi elsker å ha en cockerel, noen er enda vennligere enn våre høner!
Jeg holder utkikk
Høyre jenter - på denne måten
jeg ser på deg

Kommentarer

Idar, 24 november 2023

Hvor stort hønsehus kreves til 10 høner, og hvor stort gjerde utenfor hønsehuset er det krav til.


Børge, 10 april 2020

Hei. Jeg har et av to drivhus ca 8 m2. Selvfølgelig med lufting som jeg lurte på om man kan benytte som hønsehus.. Jeg tenker da en inngjerdet avgrensing i hagen som 4 høns kan gå fritt og som kan gå inn i drivhuset på kvelden.


Dina, 9 april 2020

Hei, vi tenker på å kanskje skaffe oss noen høns og lurer på noen ting... -Trenger høner stel vær dag eller kan hønene være inne i hønehuset en helg feks? -Går det greit å flytte høner fra hønsehuset til et annet hønsehus på en anen gård i blant eller må høner være på akkurat samme plass hele tiden?