Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Ruge fram kyllinger

Det er utrolig givende og en takknemlig oppgave å ruge frem egne kyllinger fra egg. Det finnes knapt noe bedre enn å se de søte små kyllingene som vokser opp, og får den beste mulige starten på livet.


Lewis Wescott's broody hen rearing some lovely healthy chicks in her Eglu Classic and Run
Lewis Wescotts høne passer på sine sunne, fine kyllinger i en Eglu Classic med hønsegård.

Hvor får jeg befruktede egg fra?

Du kan få kjøpt befruktede egg fra de som driver med oppdrett og andre som driver med hønsehold. Den enkleste måten å finne befruktede egg på er å søke på nettet. Du finner raskt selgere som vil sende deg befruktede egg i posten eller med kurer.


Hvor mye koster de?

Befruktede egg koster som regel fra 10-40 kroner, avhengig av oppdretteren og rase (sjeldne raser koster mer).


Inkubasjonstid

Inkubasjonstiden for rugeegg er som regel 21 dager. Den mest pålitelige måten å ruge frem eggene som gir best mulig sjanse for at de blir til friske kyllinger er ved å bruke en rugemaskin. Vi har et utvalg med rugemaskiner som Brinsea Mini Eco rugemaskin som er perfekt for de fleste amatører. Den har plass til rundt ti egg.


A Brinsea Mini Eco Incubator
Brinsea Mini Eco rugemaskin

De fleste rugemaskinene vil vende eggene automatisk, men noen gjør ikke det. Hvis din rugemaskin ikke har denne funksjonen må du selv snu på eggene fem ganger for dagen.

En annen måte å gjøre det på er å legge de befruktede eggene under en klukk høne. Hvis du allerede har høner, har du kanskje erfaring med klukk høne. For mer informasjon om klukk høne, klikk her. Det er mer usikkert å legge eggene under en rugesyk høne, men det er en mye mer naturlig måte å avle fram kyllinger på. Hønen vil adoptere kyllingene som om de var hennes egne og du får en søt liten hønsefamilie.


Turning the eggs inside the Brinsea Mini Eco Incubator
Snur på eggene inne i Brinsea Mini Eco rugemaskin

Klekke kyllinger

Det er en utrolig spennende tid når du ser de første eggene sprekker. Forventningene tar nesten pusten fra en, og det føles utrolig når kyllingene blir født. Det er viktig å ikke fremskynde prosessen og la det ta den tid det tar, så langt det er mulig.


A chick hatching from the shell
En kylling på vei ut av egget

Eggtann

Det første trinnet i klekkingen er når kyllingen åpner eggeskallet med eggtannen. På dette stadiet er kyllingen fremdeles regnet som et embryo da det ikke er fullt utviklet eller klart til å klekkes. De neste 8-18 timene gir kyllingkroppen mulighet til å gjøre seg klar til å møte omverdenen. Kyllingens kropp vil absorbere resten av plommesekken og lungene vil tilpasses forskjellen i lufttrykk. På dette stadiet kan egget rulle noe rundt, og du vil kanskje også høre at kyllingen piper.


Bevegelse

Så begynner kyllingen å bevege seg inne i skallet og begynner å åpne enden på egget i forberedelse på å komme ut. Dette kan ta alt fra en halv time til ... Vel, så lenge det tar. Du må smøre deg med tålmodighet, sjekke hvordan det står til med jevne mellomrom og la kyllingen få gjøre det selv. Hvis kyllingen har begynt prosessen, men det ser ut som om den sitter fast, er det mulig at du må hjelpe til. For mer informasjon om når det er nødvendig å gripe inn, les mer nedenfor. Det siste stadiet her er når kyllingen bryter seg løs fra egget, og da er klekkingen fullført.


A healthy young chick hatching out of its shell
En ung kylling klekkes

Når bør du bistå ved klekkingen?

Det korrekte tidspunktet for å bistå ved klekkingen er vanskelig å fastslå, og det er derfor vi anbefaler at du venter med dette til det er den siste utvei. Noen kyllinger har problemer med å komme ut av skallet selv hvis skallet er spesielt tykt, mens andre kan ha genetiske problemer eller være deformerte. Bare husk på at kyllingen som klekkes må få så mye tid som mulig til å absorbere helle plommen. Plommen hjelper kyllingens karsystem og er en viktig del av den fysiologiske utviklingen ved klekking.


Ta kyllingene ut av rugemaskinen

Det er best å vente til alle eggene er klekket før du tar kyllingene ut av rugemaskinen. Ved å ta ut kyllinger forstyrrer du miljøet i rugemaskinen og kan skade kyllingene som ikke er klekket ennå. En nyklekket kylling kan leve uten mat og vann i tre dager, men ikke vent så lenge hvis du venter på at alle eggene skal klekke. En god tidsfrist er tolv timer, dette er som regel nok tid til at de andre kyllingene kan komme seg ut og et starttidspunkt for å vurdere om du må bistå ved klekkingen.


Høne eller hane?

Det er nesten umulig å se hvilket kjønn nyklekkede kyllinger er ut i fra utseende, og de fleste hobbyfjærfeholdere vet ikke hvilket kjønn kyllingene er de første ukene. Selvfølgelig har mange av oss en anelse, eller kanskje hører du om en nabo som treffer rett hver gang.


Kam

Det begynner å bli mulig å skille hann- og hunnkyllinger fra hverandre baserte på kammen fra de er to-tre uker gamle. Hannkyllinger vil ha større og mer dominerende kam enn hunnkyllingene. Den enkleste måten å gjøre dette er ved å sammenlikne to og to kyllinger, til du finner de som skiller seg ut. Enten den som skiller seg ut er større eller mindre, kan denne kyllingen nå brukes som sammenligning som en (antatt) hunnkylling eller hannkylling som du kan sammenlikne resten med.


Positur/holdning

Mange av oss tror at vi kan se en selvsikker hane i en flokk med kyllinger basert på dens holdning og selvsikker atferd. Dette er ingen sikker metode, men noe å holde utkikk for og ta med i vurderingen sammen med de andre indikatorene.

En mer pålitelig metode er når kyllingene er blitt ungfugler, rundt fire-fem måneder gamle, og du legger merke til den underdanige knebøyen. Dette er oppførselen til en høne som forventer at en hane vil parre seg med henne.


Hanegal

Hannkyllinger kan avsløre hvilket kjønn de er med hanegal, og dette kan begynne så tidlig som ved tre uker. Hunnkyllinger vil kanskje også prøve å gale, med det er lite sannsynlig at det vil være like kraftig og karismatisk som en hannkylling som galer. Dette er altså ikke en 100% sikker metode, men en faktor som bør tas med i vurderingen.


Fjær

Noen raser er avlet frem slik at hunnen får fjær fort, mens hannen får fjær saktere. Det er mulig å bestemme kjønn på disse rundt 48 timer etter klekking basert på vingefjærene. Hos hannen er primærfjærene og vingefjærene rundt samme lengde, men hos hunnen er det synlig forskjell på lengden.


Bein/føtter

Hos noen hønseraser vil hannens bein tyknes fra en tidlig aldre. Du vil kanskje også kunne se små sporer på baksiden av en ung hanes bein.


Kjønnsbestemming kloakk

Den vanligste metoden ved industrielt hønsehold for å bestemme kjønn er ikke for amatører, og vi advarer på det sterkeste å prøve dette da det kan skade kyllingen alvorlig hvis det gjøres på feil måte. De som gjør dette i industrielt hønsehold er trent for å gjøre det, og selv om du skulle klare metoden, vil du neppe klare å si hvilket kjønn kyllingen er. Kort fortalt innebærer metoden å inspisere innsiden av kyllingens kloakk for å se etter et liten kul (haner har dette, høner har det ikke). Som sagt, ikke gjør dette uten at du har blitt opplært til å gjøre det da du trolig vil skade og kanskje også ta livet av kyllingene, uten at du en gang vil klare å si hvilket kjønn de er.


Vaksinering av kyllinger

Det finnes en rekke vaksiner for kyllinger, men i Norge er det ikke like vanlig blant dem som driver med høns på hobbybasis å ha vaksinerte høner som i andre land. I Norge har det tradisjonelt vært mindre problemer med sykdom hos høns, og fokus er på å unngå å få snitten inn i landet. For mer informasjon om hvilke vaksiner som er tilgjengelig i Norge må du ta kontakt med veterinær eller Mattilsynet.



Våre kunders bilder

Babyen min
Tre kyllinger med forskjellig farge hver, en grønn, en rosa og en gul
kyllinger utenfor for første gang
kyllinger utenfor for første gang
kyllinger utenfor for første gang
kyllinger utenfor for første gang
kyllinger utenfor for første gang
kyllinger utenfor for første gang
kyllinger utenfor for første gang
kyllinger i en brooder
Omlet lilla Eglu Cube stort hønsehus og kyllinger
Håndtere med forsiktighet
Spesielle bokser for sending av fruktbare egg
Sende klekkeregg

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå