Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Hvordan vet du om hønen har mark?

Høner elsker å spise meitemark, men det er ikke den type mark vi snakker om i dette kapittelet. Som alle andre dyr kan høner få innvollsorm, og hønene vil trenge regelmessig behandling for å unngå at de blir infisert. Det er mye enklere å unngå mark enn å behandle det.

Det er tre typer innvollsorm hønene kan få:

  1. Rundorm - Det er forskjellige typer rundorm, blant annet trådorm og hårorm og den større rundormen. Disse kan finnes hvor som helst i hønens fordøyelsessystem. Kanskje kan du se marken i hønens avføring.

  2. Gaporm/mark - Denne marken fester seg til luftrøret på hønen. En høne med gaporm vil "gape", det er når de ser ut til å gisper etter luft og strekker hodet og nakken opp mot himmelen. Det er vanligst at denne marken vil plukkes opp fra andre vertsdyr, som meitemark og snegler.

  3. Bendelorm - Bendelorm fester seg på innsiden av tarmen. Den er mindre vanlig, men kan svekke hønens immunsystem kraftig.

Innvollsparasittens livssyklus

Livssyklusen til mark/innvollsormer gjør at det er vanskelig å bli kvitt dem. Hønene kan komme til å spise eggene direkte eller indirekte. Direkte er når de spiser eggene selv. Indirekte er når de spiser innvollsormen eller et vertsdyr for eggene. Marken vil så leve inne i hønen, reprodusere og legge nye egg som kommer ut i hønens avføring og syklusen fortsetter. Hvis hønene dine er infiserte er det mye lettere å bli kvitt mark hvis du jevnlig flytter hønene til et nye områder. Dette er for å unngå at hønene spiser eggene som har kommet ut i hønsemøkken.


Symptomer

Det kan være vanskelig å vite om hønene dine har fått mark eller andre innvollsparasitter, så forebyggelse og regelmessig ormekur er viktig. En høne med innvollsparasitter vil slutte å legge egg, kan få diaré, vil spise mer og i alvorlige tilfeller gå ned i vekt. En alvorlig infeksjon kan være dødelig. Høner med gaporm vil strekke på nakken og gispe etter luft.


Forebygging

Det er mye enklere å forebygge innvollsparasitter enn å behandle dem. Du kan forebygge med forskjellige produkter. Omlet har et utvalg urtebaserte ormekurer som Verm-X som kan blandes i hønenes mat eller vann hver måned. Et annet alternativ for å forebygge er en kjemikalie som heter Flubenvet, som kan gis hver 3-6 måneder. Eplesidereddik er et annet naturmiddel som ikke bare et en naturlig ormekur, men som også er godt for hønens allmenntilstand. En teskje med dette per liter vann gitt jevnlig vil være nok til å holde hønene i toppform.


Behandling

Du må jevnlig (helst hver dag til hønene er uten mark) flytte hønenes uteområde for unngå at de hele tiden får i seg nye parasitter. Hvis du ikke kan flytte hønene kan du kjøpe produkter som vil desinfisere bakken for å ta livet av marken. Holder du gresset kort vil det også hjelpe, da solens UV-stråler vil skade og drepe eggene. Hvis du mistenker at hønene kan ha fått gaporm må du bruke et kjemisk middel, som Flubenvet eller Solubenol som du kan få hos veterinæren. Urtebaserte produkter som Verm-X skulle kunne ta knekken på andre innvollsparasitter.



Våre kunders bilder

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå