Det er ventetid på grunn av høy etterspørsel. Se vår leveringsside for mer informasjon.

Vanlige problemer for høns

Hvis dine fjærkledde venner ser litt tufs ut eller oppfører seg anderledes, finner du kanskje årsaken i dette kapittelet. På samme måte som en forkjølelse er vanlig for mennesker så er det noen helsetilstander de fleste som driver med høns vil treffe på.


A healthy Dominique chicken with a beautiful set of black and white feathers
En sunn og frisk Dominique-høne med flotte svarte og hvite fjær

Det er ingen grunn til å konkludere med at alt håp er ute hvis hønene er ute av form, ofte finnes det enkle metoder for å få henne tilbake i toppform. Dette kapittelet går gjennom de vanligste problemene og hvordan du kan håndtere dem.




Klukk høne

Fra tid til annen vil en høne gå klukk og bestemme seg for å ruge på ubefruktede egg i verpekassen. Det er mer vanlig at høner blir klukk i sommerhalvåret, men det kan skje til alle årstider. Vi vet ikke akkurat hvorfor dette skjer, men det er antatt at morsinstinktet hos noen høner er så sterkt at de forsøker å ruge frem kyllinger, selv om eggene ikke er befruktet. Noen raser, som Cochin og Silkie, er mer plaget med dette enn andre.


A mother hen looking after her recently hatched chicks
Hønemor passer på sine nyklekkede kyllinger

Tegn på klukk høne

Det er lett å se når du har klukk høne, da oppførselen vil endre seg. Det første du merket er at du har en meget gretten høne i flokken. Nedenfor er en liste over tegn på klukk høne.

  • Hun nekter å flytte seg fra verpekassen
  • Hun bruser opp fjærne for å se stor ut
  • Knurring og hakking hvis du forsøker å flytte henen fra verpekassen
  • Løper tilbake til verpekassen etter at du har klart å flytte henne
  • Plukker bort egne brystfjær

Hvordan unngår du klukk høne?

Det er forskjellige metoder for å hindre en høne i å være verpesyk. Du kan akseptere at hun er verpesyk og bruker det til å verpe frem kyllinger, eller bruke metodene nedenfor for å få slutt på verpesyken - og noen av disse fungerer bedre enn andre.

  1. La henne være - Klukk høne vil være verpesyk i rundt tre uker, da det er så lenge det tar til egg klekkes. Du kan bare la henne holde på. Hvis du velger denne metoden, må du passe på å ta henne bort fra verpekassen i noen timer hver dag så hun få i seg mat og drikke. Du trenger ikke bekymre deg for at hun tar all plassen, da høner ofte er villige til å dele verpekasse. Hvis du har en spesielt aggressiv høne vil hun kanskje hakke på de andre når de kommer for å legge sine egg, og du trenger da en alternativ verpekasse for de andre hønene. Det kan være en god ide å stenge en verpesyk høne ute av hønsehuset når du vet at alle de andre hønene har lagt sine egg. Vi anbefaler å bruke hansker når du fjerner en klukk høne da hun vil være sint og vil gjøre alt hun kan for ikke å bli kastet ut.

  2. Kjøp noen befruktede egg - Hvis du har lyst til å ruge frem egne kyllinger, så kan du gjære mest ut av din verpesyke høne og kjøpe noen egg hun kan ruge frem. Det er mye enklere å få en høne til å ruge frem eggene enn å bruke en rugemaskin. Hønen vil ta seg av alt, fra ruging til foring og lære dem alt om å være kyllinger! Hvis du aldri har gjort dette før kan det være lurt å be om råd fra en som har erfaring med dette.

  3. Dyppe baken ned i vann - Når en høne er verpesyk så øker kroppstemperaturen hennes. Tanken bak denne metoden er å kjøle henne ned for å stoppe verpesyken. Du dypper enkelt baken på hønen ned i en bøtte med kaldt vann. Noen hønseeiere er kritiske til om dette fungerer, da det kan se ut som det bare er en distraksjon mens hun tørker seg igjen. Dette kan bare prøves om sommeren.

  4. Plasser isbiter eller frosne erter under henne - Målet her er også å kjøle henne ned, men det gjør det også ukomfortabelt å sitte i verpekassen.

  5. Lage et avlukke for klukk høne - Hvis du har en nettingkasse eller hundebur, sett den klukke hønen inni med mat og vann. Nettingburet er ukomfortabelt og vil forhåpentligvis kjøle ned brystpartiet og baken, som vil gi slutt på verpesyken. Hvor lang tid du må gjøre dette varierer fra høne til høne, som regel er tre dager nok. Du vil se at hønen ikke lenger er klukk da hun ikke blåser opp fjærene og når du slipper henne ut så løper hun ikke rett bort til verpekassen. Dette kan virke brutalt, men på sikt kan det være mer skånsomt enn å la henne sitte i et tomt rede mens helsen blir dårligere.



  6. Leggenød

    Høner kan bli utsatt for leggenød når egget blir sittende fast mellom livmoren og kloakken. Hønen vil forsøke å verpe ut egget, men ikke klare det. Leggenød hos høner kan være dødelig hvis det ikke blir oppdaget og behandlet.


    Tegn og symptomer

  • Gjentatte forsøk på å legge egg uten resultat
  • Hønen går inn og ut av verpekassen uten å legge egg
  • Går som en pingvin - med baken ned mot bakken
  • Henger med hodet
  • Vil ikke spise eller drikke
  • Hard mage

Hvis du legger merke til noen av disse symptomene må du sjekke hønen og se om hun har leggenød. Du kan kjenne etter på magepartiet om du finner en eggformet hevelse. Kan du kjenne egget, er hun trolig i leggenød.


Behandling

Anbefalt behandling for høner med leggenød er et varmt bad. Dette vil løse opp muskulaturen og forhåpentligvis hjelpe hønen med å verpe egget. Hvis du har gitt henne et varmt bad og hun fortsatt ikke klarer å verpe egget er det best å ta henne med til veterinæren.




Fjærplukking, hakking og kannibalisme

Denne atferden kan være meget foruroligende for deg som har høns da høner kan være veldig slemme med hverandre når de får smaken på blod eller røde sår. Noen ganger kan det resultere i at hønenen plukker fjærene av andre høner og i ekstreme tilfeller til kannibalisme som resulterer i død. Det er forskjellige årsaker til at fjærplukking utvikler seg i hønseflokken.


A flock of chickens with wonderful clean feathers enjoying each others company
En flokk med høns med fine, rene fjær koser seg sammen

Den vanligste årsaken til fjærplukking er at hønene ikke har nok plass. Det gjør dem stresset, og de vil begynne å plukke på hverandre eller hakke på hønen som er nederst på rangstigen. Hvis du mener at dette kan være årsaken, prøv å gi dem mer plass og se om det hjelper. Det er også en god idé å gi dem noe å holde på med, som mat som henger ned. Hvis det er en bestemt høne som er synderen, kan du ta henne bort fra flokken i noen dager og når hun da blir reintrodusert til flokken vil hun være nederst på rangstigen og vil neppe fortsette med den aggressive atferden.

En annen årsak til fjærplukking er hvis en høne blir syk, spesielt hvis hun har et sår. Når høner ser et rødt sår vil de begynne å hakke på det konstant. Hvis dette er tilfellet må du ta bort den skadede hønen og holde henne unna de andre til hun er frisk igjen og såret har grodd.


Introdusere nye høner til flokken

Fjærhakking og mobbing vil alltid forekomme når du introduserer nye høner til flokken. Dette er helt naturlig, da de etablerer sin rangorden. Denne type hakking vil ikke vare mer enn i et par dager. Selv om hønene kan se ut til å være meget brutale til tider bør du ikke gripe inn med mindre en høne er alvorlig skadet. Hvis det er spesielt én høne som forårsaker problemet, kan du gripe inn og stoppe henne i å hakke. Du må kanskje gjøre dette flere ganger før hun slutter med sine voldelige angrep. For mer informasjon om hvordan du introduserer nye høner til flokken, klikk her.




Tilstoppet eller sur kro

Kroen er en utposning ved spiserøret hvor det første stadiet av fordøyelsen finner sted. Denne kan bli tilstoppet, slik at maten hoper seg opp inni. Kroen vil tømmes om natten, men hvis hønen har tilstoppet kro vil den ikke tømmes.


Symptomer

En høne med sur kro vil verken spise eller drikke, vil ikke gjøre fra seg, har flytende avføring og vil som regel se ut som hun er i dårlig form. Hvis det ikke blir behandlet vil hønen gå ned i vekt. Det er relativt enkelt å diagnostisere sur kro, da en høne med tilstoppet kro vil ha full kro om morgenen, før hun har spist noe.

Ofte vil det være tykt eller langt gress som forårsaker sur kro, med den kan bli tilstoppet av alt mulig. I mindre alvorlig tilfeller kan du prøve å få hønen til å drikke varmt vann eller vegetabilsk olje og massere kroen forsiktig for å løse opp det som er inni og forhåpentligvis vil det gjøre jobben. Hvis det ikke virker og kroen kjennes meget hard og kompakt er det best å ta med hønen til veterinæren. Veterinæren vil skjære et hull i kroen og tømme den med lokalbedøvelse. For å unngå sur kro kan det være verdt å holde gresset kort der hønene ferdes.




Myke egg

En høne kan legge egg med myke skall og egg helt uten skall, såkalte skinnegg. Ofte vil disse eggene være knust før du finner dem da de er meget skjøre.

Hybrid/mikshøner legger oftere egg med myke skall enn andre raser. Egg med myke skall er ikke noe å bekymre seg for, og ganske vanlig. Men hvis en av dine høner jevnlig legger egg med myke skall eller skinnegg kan det være noe feil med kostholdet. Den vanligst årsaken er mangel på kalsium. 95% av eggeskallet er laget av kalsium så det er utrolig viktig at hønen får nok kalsium. Du kan passe på at de får nok ved å gi dem grus/skjellsand med østersskjelli. Hvis du har det stående ute hele tiden, vil hønene spise så mye de trenger. Trenger du grusblanding så har vi også det her hos Omlet, bare klikk her for å bestille.

Hvis du gir hønene for mye godbiter, kan det også føre til at de legger egg med mykt skall. Jo mer du gir av annen mat, desto mindre vil hønene spise av verpehønsfôret, og det er det som er hovedkilden til viktig protein og kalsium.

Myke eggeskall kan være et tegn på stress som skyldes andre helseproblemer, som for eksempel parasitter eller sykdom. Hvis det ikke hjelper å gi mer kalsium i kosten og gi dem færre godbiter, må du holde øye med hønen for å se om du kan finne ut hva som ligger bak.



Våre kunders bilder

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå